KBBA

lazada

nuffnang

CHEE CHEONG FUN VERSI MELAYU

Assalammualaikum

Hai semua

Ok kali ni pun pasal makanan lagi
Korang pernah tak makan Chee Cheong Fun ni?
Ini makanan orang Cina.. so kebiasaannye mmg cina yang ramai buat.
Kali ni kite nak share Chee Cheong Fun versi tekak melayu gitu..hehehe
Org ni jual dekat simpang nk masuk ke Manjoi dekat dengan Merdeka Garden atau lebih senang sekolah Dr. Megat Khas. Orang Ipoh confirm tau SMKDMK ni.
Sebelum ni viral pasal Nasi Kaya dekat Ipoh Ipoh Ajerr.
So ni kedai yang sama. tapi sori gamba kedai xde pulak.lupe nk ambil...nnt bile2 pegi kite amik ye...

For now kite tgk makanan dia dulu

Bile beli mmg dalam pek mcm ni
Menarikkan...

So dh beli xkan nk mkn dlm polistrin tu kan...
Kite transfer la ke pinggan kannn..
Haaaa... kan meriah dan berselera nk makan kan..

Versi tekak melayu ni dia letak sedikit kuah kari yg cair
Utk bg rase pedas2 tu la kan

Ni sepecial.
So dia letak fishkek dan juga isi ayam yg dicarik
Kalau yg biasa cuma letak fishkek je.
Makan ni mmg puas.harga RM4 tu rasenye berbaloi dgn ape yg kite makan..
Isi ayam yang banyak

Kalau adee yang teringin boleh g cari ye... 
tapi hari Rabu dia tutup


CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

KOPPE ME @ IPOH

Assalammualaikum
 
Hai semua
 
  Kali ni banyak je pasal kedai makan dan makanan kan...
 
Hehehe.... itulah kite.. 
mmg suke sangat makan2 ni...
Cuma sekarang dh kurang sbb kite dh kene jaga pemakanan.
Tapi mmg rindu sangat nk terjah...
Dulu pantang dengar nama kedai baru dkt Ipoh ni, semua nk terjah.
Kali ni kite kuatkan kembali semangat...
Tapi makanan kene pilih.. minum kene kurang manis semuanya...
Tapi Mrs Kepink ni tetap manissssss gitu.. 
kan kan kan
(baik cakap ye.. kalau tak nnt kene sindrom Pinky.. hehehe)
 
 okay... inilah kedai yg kite nk cerita hari ni
Namanya Koppe Me
Pemiliknya bernama Norhasliza Zakaria

Haaaa.. tengok ni.. cantik comel je ownernye kan...
 
 Sumber Gambar Utusan Online
Sumber Gambar Utusan Online
Perkerjanya dr pekerja yang terlatih dari Giat Mara
paling penting pada kite pakaian diaorg sangat kemas
Pekerja jugak peramah dan cekap.
 
 
 Sumber Gambar Utusan Online
Kite sangat tertarik dengan minuman ni.. sangat unik kan...
Tu yang teruja sangat nk pegi..
Sbb kite mmg suke benda2 comel ni.

Okay.. gambar tadi tu semua mmg kite amik dari Utusan Online, 
sebab tu tak de watermark Kepink

Okay sekarang kite cerita pengalaman kite pulak dekat
KoppeMeIpoh 
 

 Masa masuk tu kite disambut mesra oleh Owner dia.
Soalan pertama tanye berapa org then dia bgtau bahagian dalam dh ada yg booking.
So tak de rezeki la kan nk dok dalam.
Kite diberi tempat duduk dkt luar.. 
open air.. mcm lagi best je kan.. tak sejuk sgt sbb kebetulan malam tu hujan.
 
Tengok Menu je pun dh teruja...
Apatah lagi bila tgk 
CRAB ME
tapi apakan daya... kite ni kolestrol tinggi dan diabetes
so lupekan sekejap Mr Crab tu...
 
Tengok pulak menu air...
Wowww.. smua nya buat kite rase nk order semua
 
 Untuk yang lapar atau mmg jenis perut melayu nk pekene NASI
menu ni mmg sesuai
Pelbagai Menu Nasi ada
 
 Untuk yg macam kite ni nk kontrol2 ni...
Kite try tgk noodles dia
  
Sekarang jom tengok ape Menu yang kite order
 
Asben nk minum Kopi so dia ambil
Hot KoppeMe Coffee
 
 Kite Pulak ambil
Hot Lemonade honey tea
 
 Haaaa.. jangan wat muke pelik ye....
mesti ada yang kata.. 
"tak kan la air kosong pun nk tunjuk..."
kan kan kan...
mesti ada yang nk kata mcm tu kan
Sebenarnye... Ais kosong ni mmg la menu wajib untuk kite dan asben.
Setiap kali lepas minum manis mesti nk cari air kosong.
hehehe

Okay untuk snack pulak 
sementara nk tunggu main menu
kite amik 
NACHOS dengan salsa sos & cheese
 
 Zaman dulu mmg fav nachos ngan cheesy sos ni

Memandang kan kite ni 1st time datang sini
Biasanye Asben akan tanye
"dekat sini ape menu yang special ye? dan menu yg selalu org amik"
Dengan lemah lembutnye
Waitress dia pun bgtau la menunya

Menu Femes
Buttermilk Pasta
Tomyam Laksa
Asean Chicken Chop Rice
dan beberapa menu western yg lain

sooooo...
inilah menu pilihan kite malam tu
 
 Salad
 
 Asean Chicken Chop Rice
untuk asben yang tengah lapar
 
 Tomyam Laksa
Untuk kite
 
 Muke Happy Giler bile tengok Laksa tu
Saiz dia fuyyyoooo... 
big bowl hokeyyy...
dalam hati 
"mampu ke kite nk habiskan ni"
 
 Setelah makan dan makan dan makan
Perut pun dh semakin penuh dah penuh
Maka keluarlah muka tu
Butttttttt
Muke tu bukan nk kata tak sedap hokeyyyy
Muke tu muke sedih tak dapat nk habiskan...
Tomyam dia mmg kite suke sebab ala2 tomyam thai yg letak santan tu
 
 Setelah kuatkan diri untuk menghabiskan...
ini lah hasilnya.. tinggal sikit je dan bawang2 tu..hehehe
  

Okay ni gambaran di dalam Koppe Me
 
  
 dekat sini pun ada cake tau...
sangat menyelerakan tengok kek2 tu
tapiiiii
pejam kan mata buat sementara
 

  masa nak balik tu...kite macam tertarik dengan kawasan ni
so snap snap snap
hehehe


Yang pastinye kalau dh rase kedai tu sedap dan sangat memuaskan hati
so apa lagi mmg confirm kite akan pergi lagi la kan...
hehehhee...
See You Again
wahai
KoppeMeIpoh 

pada sesiapa yang terliur tengok makanan tu
boleh la terus ke 
Koppe Me
Waktu operasi: 4pm hingga 11pm
E-G-10, Greentown Square, Jalan Dato Seri Ahmad Said, 30450 Ipoh
booking / reservation
052556112 

Lagi satu kan.. hehehe
masa kite pegi tu kite jumpe sorang ni...
Tapi tak ingat nama
bile tgk dkt IG KoppeMe
baru teringat...
Sape folo cerita Pergilah Air Mata
mesti kenal ngan watak dia 

https://www.instagram.com/noriszismail/
Norisz Ismail

Jenuh nk pikir sape empunya diri tu...

mase amik gamba ni.. sipi2 ada muke dia kan...
hehehe

Nak tengok gamba makanan
Jom Folo IG Kepink
IG ni baru je create...
mmg untuk makan makan makan
dan segala benda pasal Kepink dan kesukaannye
(kalau dh kesukaan tu.. ape lagi Hello Kitty dan Makan la kan)
hehehe
https://www.instagram.com/kepinkpinky/




 

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

APA ITU MOCHI

Assalammualaikum

Hai semua..

Pernah tak dengar Mochi
Eh ape tu ape tu?
Nama tempat ke? Nama org ke?
Hehehe
Bukannnn bukannnn
Ni sejenis makanan sebenarnye
Siape rajin baca komik anime Jepun mesti tau ape itu Mochi. Sebab kartun2 tu suke makan Mochi.
Kalau dekat Malaysia ni kite ade jugak yg hampir serupa... Dulu mak panggil abuk-abuk atau tepung gomak... tapi maybe tempat lain panggilannya berbeza.

http://myaida-incrediblerecipes.blogspot.my/2011/10/abuk-abuk-tepung-gomak.html 
Sumber Gambar
 
Ni versi Malaysia la kan... intinya kelapa...



Ini pulak Mochi @ tepung gomak Jepun 
(hahaha...memandai je nk bg nama kan...)
Mochi ni adalah kuih Jepun yang dibuat menggunakan beras pulut, ditumbuk pulak sampai lembut dan likat. mengikut Pakcik Gugel org Jepun makan time perayaan tradisional diaorg.
Nama perayaan tu lun Mochi Mochi jugak...hehehe
MOCHITSUKI.

Dalam Mochi ni inti kacang merah.
Tp Sugar & Pasta ni dia ade 6 perisa inti.
Tapi kite ni selalu sgt amik pink je...sbb suke pink.
So inti kacang merah je la yg kite rase..kikiki..
Ade inti peanut butter, coklat, pandan jugak

Kalau sesiapa area Ipoh yang berminat, korang boleh la cari Sugar & Pasta ni.
Dia buat lunch box dan brownies jugak.
Memang berbaloi beli dkt dia.. buat dengan penuh kasih sayang gitu...
Maknanya puas la makan kan..hehehe

Ok kali ni bagi ekstra sikit....
Resepi Mochi dan Abuk-abuk aka Tepung Gomak


Bahan

Tepung pulut 200gm ( atau anda boleh juga gunakan tepung pulut dari jepun mochiko @ shiratama ko )

Gula 4 sudu makan
Air 200-240ml 
Tepung katakuriko sedikit untuk menyaluti mochi 
Pewarna merah pink
Inti kacang merah
Kacang merah 200gm
Gula 100gm
Garam secubit
Cara membuat

1.adunkan tepung pulut bersama gula ,garamdan air, kacau sehingga rata dan masukkan sedikit pewarna merah pink dalam bekas Loyang.

2.Proses membuat mochi memerlukan anda menyediakan tempat mengukus, Panaskan kukusan, dan anda boleh kukus adunantepung tadi lebih kurang 15 minit.

3.Anda perlu menyediakan dulang, pastikan ianya kering atau anda boleh sediakan parchment paper kemudian taburkan tepung katakuriko.

4. Apabila tepung mochi telah masak dikukusan.angkat dari kukusan dan tuangkan tepung mocha kedalam dulang berisi tepung katakuriko.Ambil sedikit tepung katakuriko di tapak tangan anda supaya tidak melekat semasa proses membentuk mocha kacang merah.

5.Anda dinasihatkan berhati-hati semasa proses membentuk kerana tepung agak panas.Bagikan tepung kepada 16 bahagian atau 18 bahagian, masukkan initinkacang merah dan bentukkan bulat serta sapukan tepung katakuriko dibahagian luar mocha.lakukan sehingga selesai .

6.Manakala cara membuat initi kacang merah , anda perlu merendam kacang ,merah terlebih dahulu, sebaiknya semalaman, kemudian rebus dengan airsehingga lembut dan empuk , apabila kacang merah telah lembut ,baru anda masukkan gula, kerana jika anda masukkan gula dan air sekali, akan menyebabkan kacang merah lambat untuk lembut dan empuk.
Untuk membuat initi anda disarankan membentukkan bebola 20gm setiap satu.

Sumber Resepi
Incredible Recipes



bahan-bahan
1-1 1/4 cawan tepung pulut - aida agak2 shj tadi lupa sukat
1/2 cawan air panas suam kuku
secubit garam
inti kelapa yg telah siap dimasak secukupnya
tepung kacang hijau secukupnya - kacang hijau  yg tlh disangai & ditbk halus spt tpg - aida ltk inst. tpg kcg soya yg tlh disangai & dijdkan tpg - utk golek-golekan kuih

cara-cara
rebus air dan didihkan air ke dalam periuk sedederhana besar lebih kurang 3/4 penuh air, sementara menanti air mendidih bancuh tepung pulut dengan secubit garam dan air panas suam, adun adunan seperti membuat doh buah melaka sederhama lembut, kalau doh keras sila tambahkan air sedikit demi sedikit, sekiranya lembik sila tambah tepung pulut sedikit demi sedikit hingga jadi doh sederhana lembut,  ambil sedikit doh sebesar bola golf, bulatkan, leperkan, masukkan inti kelapa secukupnya, bungkus kemas, bulatkan balik, leperkan, masukkan terus ke dalam air panas yang sedang mendidih masak hingga terapung dan tepung secukup masak, angkat dgn penapis, golek-golekkan atas tepung kacang hijau, sedia untuk dihidangkan

Sumber Resepi

Selamat Mencuba semua...
See Yaaaa






CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

NASI KANDAR RAHAMATH IPOH

Assalammualaikum

Hai semua

Haaa.. kalau dekt Ipoh ni mmg terkenal sgt la nasi Vanggey , nasi ganja dan nasi mamak.
Tapi kali ni kite nk share sikit pasal Nasi Kandar Rahamath
Kedai ni area Masjid Negeri dkt Ipoh ni
Kalau turun KTM Ipoh seberang jalan dh na.pak masjid... so xjauh la kalau ade yg teringin nk makan.

 Ni la nasi nye... ni nmapk xcantik berketul sbb nasi bungkus

Kedainye kecil je...
Tapi sentiasa ramai org

Sumber Gambar
Pakcik Google

Menu pun standard je...
Ayam goreng, ayam madu, kambing dan kari
Kalau yg xberapa suka pedas... kite rase tempat ni mmg sesuai.
Sebab kari dia xpedas sgt dan tak terlalu byk kari.



CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

21 GRILLED @ IPOH

Assalammualaikum

Hai semua
Ni cerita Sabtu lepas.
Dh byk kali nk pegi sini tp tak kesampaian.
Akhirnya... mlm tu dpt jugak

21 Grilled ni dulu dekat Kinta River Walk Ipoh.
Tapi sekarang dh pindah dkt Taman Cempaka berdekatan dengan Kompleks Sultan Nazrin @ RTM Perak.... atau lagi popular Politeknik Ungku Omar.


Sumber Gambar
FB

Boleh jugak tgk 
IG

Masa masuk tu mmg full house...
Tp kalau dh rezeki dpt jugak la tempat duduk...
Kebetulan 1 family ni dh habis.so dptlah kami merasa.


Kita agak teruja dengan dinding dia ni...
Rase mcm nak amik Naruto dan Goku tu...
Hehehe

Menu kite malam tu
Monster Burger ni
Dengan
Cheesy fries

Air pulak 
3 org sepakat green tea
Lpas tu
Coffee Machiato
Eh betol ke eja tu..hahaha...

Makan 1 ni pun dh cukup kenyang
Rasa pun puas hati

Ha bile berdua mmg suke buat perangai
Hehehehe

Hmmmm... yummy..

Syabas buat anak buah kite ni...
Sbb dia mampu habiskan 2 ketol..hahaha

Akhirnya kite berjaya la mulakan balik jalan-jalan cari makan kite yang dh lama di tinggalkan.
Kite tgk kedai mana lagi kite nk terjah nnt.




CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

HELLO KITTY GUARDIAN


Assalamualaikum

Hai semua...
Mata xberapa nk boleh pejam..huhuhu...


Seperti biasa
Taaadaaaaa

Kite dan Hello Kitty xdapat dipisahkan....

Grab 2 benda

Hand sanitizer


Tisu kotak

Lalalala...
Nak cari hand wash tp dapat lain pulak...

Hehehe
Gud Nitw semua

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

SWIMMING GOGGLES HELLO KITTY LAZADA


ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua...

Hari tu lpas lega tutup account, kite pun soping la untuk anak buah sorang ni...

Budak sorang ni mmg suke lawan Hello Kitty dgn Acu dia..hehehe...

Tadi barang pun sampai dkt Ofis...

Kebetulan jumpe pulak set Hello Kitty ni dkt Lazada..

Tgk la ni.. hri tu siap suruh Mama dia los gamba dia dkt fb suruh Acu tgk...
Baby oh Baby

Terapi stress..pegi la shopping...


CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...