KBBA

lazada

>

nuffnang

PAVLOVA MINI & MINI-MINI PAVLOVA

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua...
Dkt seminggu tak update kan.. 

Kat sini sape yang suke Pavlova ni
Maklumlah sekarang kan tgh femes benda ni...
Kebetulan last week ada order Pavlova Mini ni dari senior zaman skolah dulu..
Skali rasa mmg sedap sbb kite suke yang kurang manis..
Kebanyakan kat luar tu manis sbb diorang nk rase chewy tu.

Kite pun order je.. walaupun benda ni senang je nk buat kan..
Sape yg agak tak brape nk rajin bt benda2 ni boleh la order kat 




ni mase mule2 dapat terus singgah kedai makan..
dengan muke selambanye... kite terus makan.. 
buruk perangai kan..



Ok hari ni kite order kecik sikit dr yg sblm tu...
so  kite panggil mini-mini pavlova..
comel2..ikutkan hati nk suruh buat lg kecik supaya senang ngap masuk mulut...
ehehhehe...

Ok kalau ade sesape yang rajin nk buat...
Korang boleh try resepi ni...
Tp ada 2 cara...
1 guna cuka 1 tak guna cuka
tapi dua2 menang sedap...

RESEPI PAVLOVA A (ADA CUKA)

4 biji putih telur
3/4 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla 
1 sudu teh cuka 

YANG PENTING INILAH BAHAN2NYE..
SBB NK BUAT MARINGUE - cara sebut mcm "mer reng"...
Untuk hiasan tu.. korang amik la buah ape yg korang suke ye...

da creame atas tu korang bleh la guna yg ready made tu...
kite cuma bgtau bahan asas je..
hehehe...
nampak beno pemalas nk buat benda2 ni kan.. hahaha...

RESEPI PAVLOVA B (TIADA CUKA)

4 biji putih telur
160gm gula castor
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla 
1/4 sudu teh creame tatar 
250ml whip cream

ok yang ni pulak tak de cuka tau.. 
tapi dia guna cream tatar...

Ok kalau nk tau lebih lanjut korang boleh la 
melawat 
dan 

Selamat mencuba ye...

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Budak Teraniaya

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua

Ingat tak smalam kite kata nk cite pasal
Budak kene aniaya ni.. 
hehehe...

Actually diaorg ni anak buah kite yg sulong dari kakak & abang kite...
Sorang nama Nurul Ain...
Kebetulan...
Familyday tu tarikh 24 & 25 Mei
27 Mei adalah birthday dia...
dan 27 Mei jugaklah
dia kene lapor diri dekat 
Matrikulasi Negeri Sembilan
kat Kuala Pilah..

Budak ni tak nak mandi laut kononnye....
Takut nanti GELAP...
Sebab 27 kan nk kene lapor diri...

Sepupu-sepupu dia pun mule la tarikh dia...
Tapi budak ni.. nmpak je kurus
Tapiiiiiiii....
Kederat dia kuat wooo...

Maka dengan itu... Kite yg kuat ni pun..
mule la angkat dia terus
dah akhirnya mengalah...
Chill la Ain.. bukan slalu dapat mcm ni kan.. 
Kami campak dia ke laut...
ahahahaha...

tapi sekarang ni sedih la
sebab 2 2 anak buah kite ni dh sambung blaja
Miss them so much..
wahahaha...


CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Familyday KZ (Part 2) Terjun Laut Time

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua...

Ok skrg nk smbung lak Part 2
Familyday KZ

Sape yg tak baca lagi leh 
klik SINI

Lepas je bergambar...
maka semua pun dh tak sabar nk 
membasahkan diri dgn air laut...
bunyi ombak tu dh panggil2 je
kami semua untuk terjun

OPPPSSSS...
Tapi sebelum terjun tu,
kami sempat lagi main bola 1 family...
tak kira besar kecil, laki mahupun perempuan 
smua join skali..
Tengok ni
|
|
v

sebelum main bola... menggedik dulu amik gamba

si kecik ni pn nk join jugak.. dia pn ada bola kecik dia...
tp tak de dlm gamba lak...

Ha ni la time smua nk tunjuk skill masing2

My Kakak, Kakak Ipar & Anak2 buah tersayang
penat la tu baru lepas merembat bola dr bebudak ni..

Ok sekarang baru la time Laut memanggil-manggil

mule2 posing2 dulu kat tepi pantai.. bawah pokok

semakin lama semakin mule nk meredah ke laut...
hehehe

Ok pelampung pn dh standby...

Eh Eh Eh
ni apesal lak ni

Hmmm.. masa nk bermesra-mesra sblm melapor diri 
ke Matriks Negeri 9 & Uitm Penang
Tak pe la bagi peluang...
Tp baju tu smartkan :)
suke sangat

Ok yang bebudak ni
memanglah tak sabar nk terjun

Ok semua dh start masuk laut...
Ombak boleh tahan kuat gak mase ni...

Tengok tu.. 
sempat lgi anak2 buah kite ni main bola dlm laut...
jangan bagi ilang ye bola I tu..hehehe

Dalam Laut pun still nk posing2...
mase ni... kat laut ni nmpak hijau je...
ehehehe... baju tu tersangat menyerlah...
bak kata orang Peghrak
Warnanye MENYEROLANG

Nanti kite smbung bab menganiaya anak buah yang nk masuk Matriks tu...
nama dia Nurul Ain

Esk kite smbung lg ye...




CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...